WB Madhyamik English Suggestion 2022 | মাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022

WB Madhyamik English Suggestion 2022 | মাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022


 {tocify} $title={Table of Contents}


WB Madhyamik English Suggestion 2022 | মাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022

Madhyamik English Suggestion 2022 | মাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022 প্রশ্ন উত্তর নিচে দেওয়া হলো। এই Madhyamik English Suggestion 2022 – মাধ্যমিক  ইংরেজি সাজেশন 2021 MCQ, সংক্ষিপ্ত, অতিসংক্ষিপ্ত এবং রোচনাধর্মী প্রশ্ন উত্তর  গুলি আগামী West Bengal Madhyamik English Examination 2022 – পশ্চিমবঙ্গ মাধ্যমিক ইংরেজি 2022 সালের পরীক্ষার জন্য খুব ইম্পর্টেন্ট। 

 আপনারা যারা মাধ্যমিক দশম শ্রেণীর পরীক্ষার জন্য WB Madhyamik English Suggestion 2022 | পশ্চিমবঙ্গ মাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022 খুঁজে চলেছেন, তারা নিচে দেওয়া Madhyamik English Suggestion 2022 – মাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022 প্রশ্ন ও উত্তর গুলো ভালো করে পড়তে পারেন। Madhyamik English 2022 পরীক্ষা তে এই কোশ্চেন গুলো আসার সম্ভাবনা খুব বেশি।

FATHER’S HELP (R.K.Narayan) MCQ, Very Short, Short, Descriptive Question and Answer | Madhyamik English Suggestion 2022 – মাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022 (২০২২)

Multiple Choice Questions (MCQ) (1 Mark) Madhyamik English Suggestion 2022 – FATHER’S HELP (R.K.Narayan) প্রশ্নউত্তর – মাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022
1. When Swami was in bed, he shuddered because
a. it was Monday morning 
b. he hadn’t done the homework 
c. Samuel would scold him 
d. he had a high fever

Ans. a. it was Monday

2. Swami complained of a headache
a. at nine o’clock 
b. at eight o’clock 
c. at seven o’clock 
d. none of these

Ans. a. at nine o’clock

3. At 9.30 Swami should have been
a. in Samuel’s class 
b. in the headmaster’s room 
c. in the prayer hall 
d. doing nothing

Ans. c. in the prayer hall

4. In his mother’s room, Swami chose to lie
a. on a divan 
b. on bed
c. on a bench 
d. in an easy chair

Ans. c. on a bench

5. Swami told his parents that he had
a. a fever 
b. a headache 
c. stomach problem 
d. caught cold

Ans. b. a headache

6. When Swami told about his headache, his father was
a. tense 
b. happy 
c. indifferent 
d. angry

Ans. d. angry

7. On Sundays, Swami would
a.do arithmetic 
b. sleep 
c. laze around 
d. go fishing

Ans. c. laze around

8. Swami changed his tactics because
a. his father was strict 
b. his mother was strict 
c. Samuel was strict 
d. his parents were strict

Ans. a. his father was strict

9. If Swami told that he had a headache, Samuel would
a. beat him 
b. scold him 
c. shout at him 
d. ignore him

Ans. b. scold him

10. Samuel was a man who was always
a. happy 
b. worried 
c. relaxed 
d. angry

Ans. d. angry

11. Samuel especially does not like those students who
a. are unpunctual 
b. are not hard-working 
c. skip classes 
d. are inattentive

Ans. c. skip classes

12. The Headmaster was
a.pleased with Samuel 
b. angry with Samuel 
c. afraid of Samuel 
d. indifferent to Samuel

Ans. c. afraid of Samuel

13. Swami changed his tactics because his father was
a. angry 
b. liberal 
c. strict 
d. cordial

Ans. c. strict morning

14. Swami’s father had written a letter by the time Swami was ready to
a. go loafing about 
b. sleep on the bench 
c. leaves for school 
d. leave for tuition

Ans. c. leave for school

15. Father decided to send the headmaster
a. a letter 
b. an application 
c. a notice 
d. a telegram

Ans. a. a letter

16. Swami’s father put the letter in an envelope and
a. strapped it 
b. covered it 
c. glued it 
d. sealed it

Ans. d. sealed it

17. The word ‘apprehensively’ means
a. joyfully 
b. fearfully 
c. pleasantly 
d. angrily

Ans. b. fearfully

18. In the letter, Swami’s father wrote
a. plenty of things 
b. a lot of things 
c. very little 
d. none of these

Ans. a. plenty of things

19. Swami’s father wanted the letter to be given to
a. the headmaster 
b. the principal
c. the rector 
d. Samuel

Ans. a. go to class

20. Swami’s father wrote the letter to Swami’s
a. friends 
b. headmaster 
c. teacher 
d. mother

Ans. c. teacher

21. The colour of Samuel’s coat was
a. white 
b. yellow 
c. blue 
d. black

Ans. b. yellow

22. What bothered Swami was his
a. guilt 
b. offence 
c. conscience 
d. late attendance

Ans. c. conscience

23.Swami hoped Samuel would
a. welcome him 
b. scold him 
c. punish him 
d. laugh at him

Ans. b. scold him

24. Swami was not sure if his description of Samuel was
a. precise 
b. perfect 
c. accurate 
d. exact

Ans. c. accurate

25. At school, Swami felt very
a. angry 
b. confused. 
c. happy 
d. tense

Ans. b. confused

26. Swami felt that Samuel had a special regard
a. for the headmaster 
b. for his father 
c. for himself 
d. for him

Ans. d. for him

27. The more Swami thought of Samuel, the more
a. aggrieved he felt 
b. cheerful he felt 
c. disappointed he felt 
d. angry he felt

Ans. d. aggrieved he felt

28. Swami could recall Samuel’s
a. face, moustache and cheek 
b. hair, beard and cheek 
c. face, beard and nose. 
d. moustache, eyebrow and wart

Ans. a. face, moustache and cheek

29. Swaminathan felt sad as he recalled Samuel’s
a. yellow turban 
b. yellow coat 
c. yellow jacket 
d. yellow shirt

Ans. b. yellow coat

30. An idea occurred to Swami, as he entered
a. the classroom 
b. Samuel’s house 
c. the school gate.
d. his own house

Ans. c. the school gate

31. Swami decided to deliver the letter
a. at the end of the day 
b. at the beginning of the day 
c. during the tiffin break 
d. the next day

Ans. a. at the end of the day

32. Samuel was teaching
a. English 
b. Arithmetic 
c. History 
d. Tamil

Ans. b. arithmetic

33. Swami was late by
a. 20 minutes 
b. 30 minutes 
c. 40 minutes 
d. 60 minutes

Ans. b. 30 minutes

34. Samuel got most angry when he
a. was talking to guardians 
b. was teaching arithmetic 
c. inspecting homework 
d. found inattentive students

Ans. c. inspecting homework

35. Swami had never met anyone who was as________ as Samuel.
a. good 
b. bad 
c. ugly 
d. dangerous

Ans. a. good

36. On that day, Samuel appeared to be very
a. polite 
b. kind 
c generous 
d. gentle

Ans. d. gentle

37. When Swami told about his headache, Samuel asked him to
a. sit down 
b. stand up 
c. go out 
d. kneel down

Ans. a. sit down

38. The bell for the last period rang at
a. 5.30 p.m. 
b. 3.30 p.m. 
c. 4.30 p.m. 
d. 6.30 p.m.

Ans. c. 4.30 p.m.

39. That the headmaster had gone on leave was reported by
a. the clerk 
b. the supervisor 
c. the sweeper 
d. the peon

Ans. d. the peon

40. The headmaster had gone on
a. a fortnight’s leave 
b. a week’s leave 
c. three-day leave 
d. a month’s leave

Ans. b. a week’s leave

41. Swami’s father thought that Swami would
a. tear up the letter 
b. not deliver the letter
c. deliver the letter 
d. keep it on the school desk

Ans. b. not deliver the letter

42. When Swami entered the class, Samuel was teaching
a. Hindi 
b. Science 
c. History
d. Arithmetic

Ans. d. Arithmetic

43. If Samuel scolded him again Swami should
a. report immediately 
b. not go to school
c. not come to his father 
d. not do homework

Ans. c. does not come to his father

44. Swami’s head was ________ with confusion
a. dizzy 
b. indistinct 
c. glazy 
d. dull

Ans. a. dizzy

45. _________ is there in the letter. Give it to your headmaster.
a. nothing 
b. everything 
c. something 
d. anything

Ans. b. everything

Very Short Answer Questions (VSAQ) (1 Mark) Madhyamik English Suggestion 2022 – FATHER’S HELP (R.K.Narayan) প্রশ্নউত্তর – মাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022

1. What did Swami realize with a shudder?
Ans. Swami realized with a shudder that it was Monday morning.

2. What did Swami hope on Monday morning?
Ans. On Monday morning, Swami hoped he didn’t have to go to school.

3. What excuse did Swami give for not going to school?
Ans. Swami told his parents that he had a headache.

4. Where should have been Swami at 9.30?
Ans. Swami should have been in the school prayer hall at 9.30.

5. What was the reaction of Swami’s father?
Ans. Swami’s father thought that the headache was nonsense and wanted Swami to go to school.

6. What, according to Swami’s father, was the cause of Swami’s headache?
Ans. Swami loafed about in the Sun on Sundays, and that according to Swami’s father was the cause of headache.

7. Why did Swami’s father say that Swami would have to go to school?
Ans. Swami’s father said that Swami would have to go to school because he had the headache for his own fault.

8. Where did Swami stop to make up his mind about Samuel?
Ans. Swami stopped on the roadside to make up his mind about Samuel.

9. Why did Swami change his tactics?
Ans. Swami changed his tactics because his father was strict.

10. With whom was Samuel especially angry?
Ans. Samuel was especially angry with the boys who are late to school.

11. Why didn’t anyone tell the headmaster about Samuel?
Ans. None said so because the headmaster himself was afraid of Samuel.

12. What unexpected turn did the behaviour of Swami’s father take?
Ans. Swami’s father proposed to send a better of complaint against Samuel.

13. What did Swami’s father do with the letter?
Ans. Swami’s father put the letter in an envelope and sealed it.

14. What did Swami ask his father apprehensively?
Ans. Swami asked his father apprehensively what his father had written in the letter.

15. What did Swami’s father write about in the letter?
Ans. Swami’s father complained against Samuel, a teacher in his son’s school.

16. With what feeling did Swami go to school?
Ans. As Swami was going to school, he felt that he was the worst boy in the world.

17. What was Swami not sure of?
Ans. Swami was not sure if his description of Samuel was accurate.

18. What kind of relation did Swami have with Samuel?
Ans. Samuel was friendlier than the other teachers, and he seemed to have a special liking for Swami.

19. What could Swami recall?
Ans. Swami could recall Samuel’s dark face, thin moustache, cheeks that were not shaven and a coat which was yellow.

20. What idea occurred to Swami?
Ans. Swami thought that he would deliver the letter to the headmaster after the school break.

21. What did Swami fail to decide about Samuel?
Ans. Swami failed to decide whether Samuel deserved the allegation made against him.

22. What was Samuel doing when Swami entered the class?
Ans. When Swami entered the class, Samuel was teaching arithmetic.

23. What did Swami hope?
Ans. Swami hoped that his teacher would scold him bitterly.

24. What excuse did Swami give for coming late to school?
Ans. Swami told his teacher that he had a headache, and so he was late for school.

25. Why did Swami feel sad?
Ans. Swami felt sad because Samuel was good to him but he had to give the letter to the headmaster.

26. What did Swami do when the final bell rang?
Ans. When the final bell rang, Swami picked up the books and ran to the room of the headmaster.

27. What was Swami told?
Ans. The peon standing at the gate of the headmaster’s room Swami told that the headmaster had gone on a week’s leave.

28. What was the reaction of Swami’s father?
Ans. Swami’s father got his fingers on the letter, tore it up and was very angry with him.

29. Where did Father put the letter?
Ans. Father put the letter in an envelope.

30. Why could not Swami deliver the letter to the headmaster?
Ans. Swami could not deliver the letter to the headmaster because he was on week’s leave.

Complete the following sentences with information from the text. (1 Mark) Madhyamik English Suggestion 2022 – FATHER’S HELP (R.K.Narayan) প্রশ্নউত্তর – মাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022

1. It seemed to Swami as though a short while ago__________________.
Ans. it was Friday

2. Swami’s mother was generous and suggested__________________.
Ans. that Swami might not go to school/was allowed to stay at home.

3. Swami chose to lie______________.
Ans. on a bench in her mother’s room.

4. Swami’s father thought that Swami must go to school because _________________.
Ans. it was Swami’s fault.

5. Swami introduced Samuel as_______________ to his father.
Ans. an angry man.

6. Swami couldn’t tell the headmaster about Samuel because_________________.
Ans. the headmaster himself was afraid of Samuel.

7. Swami might protest but_______________.
Ans. his father’s mind won’t change.

8. While going to school Swami felt___________________.
Ans. that he was the worst boy on earth.

9. Swami was very anxious and wanted to know____________________.
Ans. what his father had written in the letter.

10. Swami had a feeling that he might have__________________.
Ans. given an inaccurate description of Samuel.

11. On his way to school Swami felt unsure, so he___________________.
Ans. stopped on the roadside.

12. Besides being friendly, Samuel had__________________.
Ans. a special regard for Swami.

13. Other teachers were not as_______________,
Ans. friendly as Samuel was.

14. A new idea came to Swami as he_______________.
Ans. entered the school gate.

15. Instead of scolding Swami, Samuel told him________________.
Ans. that he was half an hour late.

16. The unexpected question from Samuel was_______________.
Ans. why Swami had at all come to school.

17. Samuel mostly got angry when________________.
Ans. he was checking homework.

18. Swami ran to the headmaster’s room because_______________.
Ans. he had to deliver the letter.

19. Swami’s father knew that Swami_______________.
Ans. won’t give the letter to the headmaster.

20. Swami wanted to defend himself by saying that________________.
Ans. the headmaster had gone on a leave.

Short Answer Questions (SAQ) (2 Marks) Madhyamik English Suggestion 2022 – FATHER’S HELP (R.K.Narayan) প্রশ্নউত্তর – মাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022

  1. What feelings did Swami have in the morning?
  2. What was Swami doing at 9.30?
  3. According to Swami, what kind of man was Samuel?
  4. What was Swami’s expectation of his father? What happened in reality?
  5. Why did Swami’s conscience bother him?
  6. What did Swami think of Samuel’s character?
  7. What idea occurred to swami on reaching school?
  8. Why did Swami decide to give the letter to the headmaster after the school break?
  9. How did Samuel react to Swami’s coming late to school?
  10. How did Samuel react when he came to know that Swami had not done his homework?
  11. Why couldn’t Swami deliver the letter to the headmaster? What was his father’s reaction to that?
  12. What is your understanding of Samuel’s character?
  13. Give short description of Mr. Samuel.
  14. ‘Samuel looked impressed’-Who impressed Samuel and how?
  15. Why did Swami feel sad?

State whether the following statements are True or False. Write ‘T” for True and ‘F’ for False. Write words phrases/sentences from the text to support answer.(2 Marks) Madhyamik English Suggestion 2022 – FATHER’S HELP (R.K.Narayan) প্রশ্নউত্তর – মাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন 2022

  • To Swami, time passed by very slowly.
  • Swami reported a headache at 9.30 in the morning,
  • Swami’s school started around 9.30 in morning
  • Usually, Swami stayed at home on Sundays.
  • Only students were afraid of Samuel.
  • Swami was shocked by his father’s behaviour.
  • Swami’s father was very rigid in his character.
  • Swami’s father wrote an open letter to the headmaster.
  • Swami’s father disclosed the contents of the letter to Swami.
  • Swami was puzzled by the incidents.
  • A new idea occurred to Swami at the entrance to his class.
  • Swami told that he had come to school on his father’s advice.
  • Swami was late by an hour.
  • Samuel was unaware of what Swami’s father had done.
  • Swami’s father was sure that his son would do what he was told to do.

Post a Comment

Previous Post Next Post